**** Bread Crumbs ****

Почетна страна | Latinica | Контакт

Сертификационо тело МУП –а Републике Србије

Смањи величину слова Врати величину слова на почетну Повећај величину слова

 

 

 

На основу Уредбе о одређивању Министарства унутрашњих послова за издавање квалификованих сертификата (Службени гласник РС број 111/09), 05 број 110-8-8766/2009-2, коју је донела Влада Републике Србије 29. децембра 2009. године, Министарство за телекомуникације и информционо друштво је 16. фебруара 2010. године уписало Сертификационо тело Министарства унутрашњих послова Републике Србије у Регистар сертификационих тела .

 

Сертификационо тело Министарства унутрашњих послова Републике Србије грађанима бесплатно издаје квалификоване сертификате за електронски потпис на личним картама са чипом. За издавање сертификата неопходна је лозинка за личну карту, која се добија у коверти приликом преузимања личне карте.

 

Захтев за издавање квалификованог сертификата за електронски потпис подноси се у полицијској станици, у којој је лична карта издата. У случају губитка лозинке за личну карту, потребно је да се приликом подношења Захтева за издавање сертификата затражи и деблокада личне карте. Уз Захтев се штампа и Обавештење о условима издавања и коришћења квалификованог сертификата за електронски потпис. Осим поднетог Захтева потребно је потписати Уговор о издавању квалификованог електронског сертификата на личној карти у присуству полицијског службеника у полицијској станици. Обрасци Захтева и Уговора се могу добити од полицијског службеника или се могу преузети са овог сајта.

 

Услови који морају бити испуњени како би грађани, који на својој личној карти имају квалификовани сертификат за електронски потпис, могли да врше електронско потписивање је да на свом рачунару имају инсталиран читач смарт картица, правилно инсталиран ланац сертификата (MUPCARoot, MUPCAGradjani) који се могу преузети са странице Сертификати, инсталиран одговарајући Middleware за личну карту (за личне карте издате пре 18.08.2014. године RSIDCardMW , a за личне карте издате после 18.08.2014. године TrustEdgeCardMW ) који се могу преузети са странице Преузимање софтвера. Упутства за инсталацију налазе се на страници Документација.

 

Упутство за инсталацију скупа програма за дигитално потписивање личном картом издатом ПРЕ 18.08.2014. године

 

Упутство за инсталацију скупа програма за дигитално потписивање личном картом издатом ПОСЛЕ 18.08.2014. године

 

Препознати проблеми и решења приликом инсталације скупа програма за дигитално потписивање личном картом са чипом

 

Број телефона Корисничког сервиса за пружање техничке подршке грађанима у коришћењу сертификата за електронски потпис на личниој карти са чипом: 011/3620-850

Ценa позивa утврђена је општим актима оператера фиксних и мобилних мрежа.

Радно време Корисничког сервиса: радним данима од 08:00 до 20:00, суботом од 08:00 до 14:00.